Straatnamen (4): de Middenweg

Door Henk Imthorn

Op oude kaarten lopen vanuit Valkenburg twee wegen naar het zuiden, richting Voorschoten: de Achterweg en de (huidige) Hoofdstraat. Komend vanuit Voorschoten splitst de Hoofdstraat zich ter hoogte van de vroegere bebouwde kom grens in tweeën. Daar begint de Middenweg. Een voor de hand liggende naam gelet op de positie tussen de andere twee straten. De naam is nog niet zo oud (ca. 100 jaar). Eeuwen lang stonden er slechts enkele huizen aan de noordoostzijde. Aan de andere zijde van de weg lag het Grote Marktveld, bestemd voor de jaarlijkse Paardenmarkt.

De naam Middenweg is eigenlijk te simpel. Ooit was er maar één weg van af de kust het land in. De verharde langeafstandsweg aangelegd door de Romeinen. De Heirbaan voor het snelle verplaatsen van legereenheden.

In Valkenburg liep deze weg dwars door het castellum . “En waar begint de Middenweg?” Precies: bij de zuidelijke poort van Praetorium Agrippinae. De Middenweg is gewoon de oudste straat van Valkenburg. Niet altijd in deze vorm, want ooit liep de weg langs de vicus (dorp in de Romeinse tijd) op de Woerd.

Eigenlijk had de Middenweg de Heerwech moeten heten; een verwijzing naar de Romeinse tijd.
Maar de straatnamencommissie had destijds geen enkel vermoeden van het rijke verleden van Valkenburg. De archeologen waren toen nog niet in beeld.
In de 16e en 17e eeuw was de Middenweg als grens van het Marktveld veelvuldig in beeld op de vele Schilderijen, die van Valkenburg en dan met name van de Paardenmarkt gemaakt werden.
Het belang van de paardenmarkt voor Valkenburg is met name ieder jaar zichtbaar in de versieringen van de Middenweg als (ooit) de belangrijkste straat van het dorp.

 

Ook interessant

Breitsax zwaard weer terug in het museum

Straatnamen (11) – de Rijnstroomlaan

‘Valkenburger 1’ aan de tand gevoeld

Meer soldaten krijgen gezicht terug in Valkenburg

Contact

Torenmuseum

Het Torenmuseum ligt in het centrum van het dorp Valkenburg in Zuid-Holland tussen Katwijk en Leiden.

Openingstijden
Zaterdag 13:00 – 16:00 uur 
Zondag 13:00 – 16:00 uur en
op afspraak

Entreeprijs
Volwassenen: € 2.00
Kinderen t/m 12 jaar: gratis

Aanmelden nieuwbrief

Scroll naar boven